ZMLK De Meidoornschool

Nieuwsbrief maart 2018

Maart 2018

Het thema van het derde blok van de Vreedzame school is

‘we hebben hart voor elkaar’. In het VSO heeft het thema een iets andere benaming, namelijk ‘we zijn aardig voor elkaar’.

In dit blok leren de leerlingen om te gaan met de gevoelens van zichzelf en leren ze zich in te leven in de gevoelens van anderen.

Thema’s als: ik ben blij, ik ben verdrietig, ik ben boos, en ik voel me….. komen aan de orde. In het VSO zal het gaan over het herkennen en benoemen van gevoelens.

Het thema ‘omgaan met boosheid’ bijvoorbeeld, laat leerlingen nadenken over welk gedrag ze vertonen als ze boos zijn, daarnaast leren ze  welk gedrag hen meer of minder boos maakt.

 

Personeelszaken

Prachtig babynieuws! Juf Iris is zondag 18 februari bevallen van een kerngezonde dochter genaamd Elbrig, moeder en dochter maken het goed. Iris kan nog even heerlijk genieten van haar zwangerschapsverlof en de (nu nog) kleine Elbrig. We wensen Iris samen met haar man en kinderen een heel lang gelukkig en gezond leven.

Paasviering en vrije dagen

De Paasviering is voor het SO en VSO op donderdag 29 maart in school. De paascommissie is druk bezig met de voorbereidingen om er een mooie viering van te maken.

De leerlingen hoeven deze dag geen brood mee naar school te nemen omdat iedereen kan gaan genieten van de paaslunch.

Goede Vrijdag 30 maart en Tweede Paasdag 2 april zijn alle leerlingen vrij. Dinsdag 3 april is iedereen weer van harte welkom in school.

 

Meubilair

Inmiddels is het nieuwe schoolmeubilair in bestelling. Nu dit over afzienbare tijd bezorgd gaat worden kan het oude meubilair de deur uit.  Dit betekent dat we op zoek zijn naar een goede bestemming voor het oude schoolmeubilair. Het liefst doneren we dit aan een goed doel. Op dit moment wordt bekeken welke stichting belangstelling heeft. Het zou fantastisch zijn dat het oude meubilair ergens een nieuwe bestemming gaat krijgen.

Ouderbetrokkenheid

Een aantal schoolcommissieleden, zowel  ouders als team, is onlangs van start gegaan om de ouderbetrokkenheid  te vergroten. Er is een verkennend en oriënterend gesprek geweest. U zult vast en zeker meer van deze commissie horen en over de uitwerking van hun plannen.  

Bijbelrooster

Maandag 5 maart: Jakob en Ezau

Maandag 12 maart: Jozef deel 1

Maandag 19 maart: Jozef deel 2

Maandag 26 maart: Palmpasen

 

Voor u gelezen

Veel verborgen leed in jonge gebitten

‘We horen vaak ‘dat het in de familie zit’. Dat is een misverstand’

Arend van Wijngaarden

Het aantal jonge kinderen met melkgebitten vol gaatjes en zelfs ontstekingen blijft groeien. Ouders geven hun kind een flesje mee in bed. Een vorm van verwaarlozing?

Er is al vaker voor gewaarschuwd en tandartsen en consultatiebureaus doen er al wat meer tegen. ,,Toch zien we sinds deze zomer weer aanzienlijk meer kinderen tussen de 2 en 5 jaar die met ernstig aangetaste gebitten naar ons worden doorverwezen door gewone tandartsen’’, zegt kindertandarts Frederik Parrée van het UMCG. ,,Vaak hebben we geen andere keus dan nagenoeg het hele gebit te trekken.’’

De afdeling tandheelkunde van het UMC Groningen en vergelijkbare afdelingen van de ziekenhuizen in Stadskanaal en Drachten krijgen kinderen doorverwezen die er te erg aan toe zijn voor gewone tandartsen. Ze maken zich zorgen. ,,Het is net of een groeiende groep ouders steeds makkelijker wordt met het geven van een flesje ’s nachts’’, zegt Parrée. ,,Flesjes of tuitbekers met pap, melk, limonade of Wicky, je kunt het zo gek niet bedenken. ‘Ja, sorry tandarts, maar we hebben het zo druk. We kunnen het er niet bij hebben dat ons kind ’s nachts wakker wordt’, hoor je dan. Ouders beseffen blijkbaar niet hoeveel ellende ze hun kind bezorgen.’’

Dineke van der Wal, tandarts voor angstige kinderen in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten: ,,Kinderen lurken de hele dag aan flesjes en tuitbekers. We horen vaak dat ouders zelf ook een slecht gebit hebben, dat het in de familie zit. Dat is echt een misverstand. Natuurlijk zijn er verschillen tussen kinderen. Maar ca-riës is zeker te voorkomen door direct vanaf het eerste tandje elke dag te poetsen met tandpasta, en goed te letten op het eet- en drinkpatroon van het kind. Juist als je denkt dat het in de familie zit, is het belangrijk extra goed op het gebit van je kinderen te passen.’’

In een aantal gevallen kan je het verwaarlozing noemen, vindt Parrée. ,,Het sneue is dat kinderen veel langer tandeloos rondlopen als het melkgebit is getrokken. Het kaakbot groeit eroverheen en dan duurt het jaren langer tot de blijvende voortanden doorkomen.’’

Slecht kunnen eten en minder goede ontwikkeling van spraak zijn het gevolg. ,,En ik hoor regelmatig dat kinderen ermee worden gepest op school.’’ Vervolgens groeit het volwassen gebit anders. Kinderen krijgen een ingevallen mondje. ,,De blijvende kiezen schuiven verder naar voren als daar geen melkkiezen zijn. Dan is er dus tegen de leeftijd van 12 een beugel nodig, vaak in combinatie met het weer trekken van blijvende kiezen.’’

En een kind heeft pijn. ,,Al is dat altijd lastig te onderzoeken bij zeer jonge kinderen. Ze geven niet altijd duidelijk aan of ze pijn hebben. Je ziet het vaak wel aan de manier van eten en hoe ze zich gedragen. Aan dat ze liever geen harde of zoete dingen willen eten, bijvoorbeeld. Ik maak ouders mee die helemaal opgetogen zijn als we hun kind hebben behandeld. ‘Ineens eet hij weer goed en is hij een veel vrolijker jongetje’.’’

In 2011 kaartten kaakchirurgen en tandartsen de kwestie al aan en volgde ook landelijke publiciteit. Enkele jaren geleden is er al extra mankracht bij de ziekenhuizen in het Noorden voor gekomen. Naast het UMCG behandelen de ziekenhuizen in Drachten en in Stadskanaal jonge kinderen met gebitsproblemen.

Recent nieuws

23
feb

Nieuwsbrief maart 2018

De nieuwsbrief van maart 2018 staat online.    

Lees meer »

20
feb

Projectweek Vervoer VSO brugklas

Er staat een nieuw fotoalbum online van VSO brugklas.

Lees meer »

» Meer nieuws